top of page

Péče o hedvábí


Jak pečovat o hedvábí? Je důležité vědět, jak se starat o přírodní materiály, aby si zachovaly své kouzlo a vlastnosti.


Jen málo tkanin působí tak luxusně jako hedvábí. Naše 100% přírodní, mírumilovné hedvábí můžeš snadno prát, sušit i žehlit. Vytvořila jsem pro tebe jednoduchý návod, aby ti tvůj hedvábný kousek dělal radost co nejdéle.


  • Přečti si štítek


Vždy se řiď štítkem na oděvu. Některé hedvábné látky lze prát ručně, jiné nikoliv. Doporučuji ruční praní, které popisuji níže. Jestliže si nevíš rady a nebo se ti podařilo udělat vetší skvrnu na oděvu, tak zkus klidně čistírnu. Tam si s hedvábím poradí.


  • Samočistící schopnost


Hedvábí má samočistící schopnost a někdy ho stačí jen vyvětrat, pokud máš hedvábný produkt na sobě jen chvilku, stačí ho pověsit ve vyvětrané místnosti nebo venku ve stínu a za pár hodin ho můžeš uložit zpátky do skříně:).


  • Hedvábné oblečení per ručně ve vlažné vodě (25–30 °C)


Naplň vanu nebo lavor vlažnou vodou a přidej malé množstvím jemného pracího prostředku určeného po hedvábí. Může to být klidně prací prášek nebo gel od Jelena či jiný prací prostředek určený pro hedvábí. V drogerii je poměrně velký výběr:). Zkrátka šetrný nealkalický prostředek. Ponoř látku do připraveného roztoku. Ujisti se, že je ponořená a nech působit cca 20 minut. Poté opláchni, několikrát vyměň vodu, dokud bublinky nebo gel nezmizí a neteče čirá voda.


Většina dnešních praček má šetrný program, který napodobuje ruční praní, prádlo se v bubnu jen pohupuje ve větším množství vody. Takový program můžeš také použít, jen před spuštěním zkontroluj správně nastavenou teplotu (30 °C). Ždímání úplně vypni nebo nastav na co nejmenší otáčky (max. 400). Pokud tvoje pračka nabízí funkci vody navíc, využij ji.


  • Neždímat!


Hedvábné vlákno je za mokra náchylné k pokrčení, proto jemně vymačkáme přebytečnou vodu a umístíme oděv na rozložený ručník, který vodu nasaje. Sušíme tedy vodorovně na savém povrchu, jakmile bude oděv vlhký, můžeme ho z rubové strany vyžehlit a nebo vyvěsit a nechat doschnut nejlépe na polstrovaném nebo tvarovaném ramínku. Nenechávej oděv na přímém slunci! Vždy suš ve stínu. Barevné hedvábí by mohlo vyblednout.


  • Vyhněte se sušičce


Sušení v sušičce se nedoporučuje ani není potřeba, protože hedvábí schne rychle.


  • Jak žehlit?


Žehli ideálně - mírně za vlhka z rubové strany na dvě tečky (do 150 stupňů). Můžeš klidně použít páru, pokud už želíš za sucha. Super tip jak vyžehlit hedvábné šaty na cestách je jednoduše pověsit na ramínko do vlhké koupelny, látka by se tak měla vyhladit sama.


  • Obecná opatření


Hedvábí je přírodní proteinové vlákno. K čištění hedvábí nepoužívej bělidlo, rozjasňovač ani aviváž,

tyto prostředky poškozují strukturu hedvábí. Vyhni se sušení na přímém slunci, protože dlouhodobé sluneční světlo hedvábí nedělá dobře. Před oblékáním nech svůj parfém a lak na vlasy zaschnout, aby obsahující alkohol nepoškodil hedvábí.



Video - jak prát hedvábí.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page